Чи можна померти від панкреатиту?

Чи можна померти від панкреатиту?

Гостра форма захворювання, на сьогоднішній день має досить сумну статистику. Практично 40 відсотків – закінчуються смертю пацієнта. Варто також зазначити, що цей показник за останні кілька років, почав зростати.

Захворювання в рівній мірі вражає осіб обох статей. Смерть настає через 6-8 днів після початку хвороби. При діагностуванні у пацієнта змішаної або геморагічної форми, можливість летального результату залишається також високою.

Проблеми в підшлунковій залозі призводять до змін патологічного характеру. Пацієнт повинен проходити регулярне обстеження, оскільки безвідповідальне та байдуже ставлення до недуги може стати серйозною загрозою.

Основні ознаки панкреатиту:

– Безпосередньо після прийому їжі людина відчуває біль. Цей симптом вважається основним, і свідчить про наявність гострої або хронічної форми захворювання. Часто, навіть блювота не полегшує страждання пацієнта.

Хронічна форма має не настільки різкі і хворобливі процеси, але триває значно довше. Біль в області живота поширюється і на грудну клітину людини.

Зазвичай захворювання супроводжується нападами, що характерні для гострої форми. Передбачити результат такої недуги практично не можливо.

Ознаки важкої форми

Хворий може впасти в шоковий стан або колапс. Як наслідок – смерть. При наявності набряку підшлункової залози, відзначається значне зниження температури тіла, тому варто приділити цим ознакам особливу увагу.

Наступний симптом, що свідчить про наявність захворювання – зміна кольору шкіри, що характеризується:

  • жовтушністю;
  • блідістю;
  • ціанозом;

Гостра форма

Ця форма вважається найбільш небезпечною, і саме вона стає причиною смерті. При наявності недуги хворий відчуває біль, який локалізований у правому або лівому підребер’ї. Якщо відбувається ураження підшлункової залози, то характерна наявність болю в животі оперізуючого типу. Так само до характерних ознак можна віднести:

  • Підвищена сухість у роті;
  • Нудота і відрижка;
  • гикавка;
  • Часте блювання, складається переважно з харчових мас і жовчі. У даному випадку блювота не принесе пацієнтові полегшення.

При дуже швидкому розвитку хвороби, у людини спостерігається різке погіршення самопочуття. Це може призвести до летального результату в досить короткі терміни. При цьому захворювання супроводжується наступними симптомами:

  • Здуття живота;
  • Наявність ознак парезу кишечника або шлунка;
  • При пальпації на пізніх стадіях спостерігаються симптоми подразнення очеревини;
  • Риси обличчя у пацієнта загострюються;
  • На язиці утворюється наліт білого кольору;
  • Сильна задишка;
  • Блідість шкірних покривів;
  • Підвищення частоти серцебиття;
  • Збільшення температури тіла;
  • Зниження артеріального тиску.

Хронічна алкогольна форма захворювання

Зазвичай проявляється у людей, які досить часто вживають алкогольні напої.  Ознаки захворювання проявляються досить яскраво після того, як хворий споживає свіжі овочі або фрукти, та будь-які кислі і гострі продукти.

На ранній стадії, у хворого виникають постійні закрепи. Вони зазвичай поєднуються з діскенезією кишечника і жовчовивідних шляхів. На наступному етапі закреп змінюється діареєю, яка постійна і яскраво виражена. Пронос – це один з основних симптомів даного виду захворювання, який практично завжди проявляється.

Причини великої кількості смертей

Незалежно від статі, схильність до захворювання залишається у рівній частці однаковою. Смертельний результат характерний при гострих формах перебігу недуги. Він зазвичай настає у перші 6-8 днів після початку хвороби.

При цьому діагностується змішана або геморагічна форма захворювання, вона призводить до змін підшлункової залози тотального і патологічного характеру. Є кілька випадків, які можуть стати причиною смерті пацієнта:

  • В осередках відбуваються реактивні патологічні процеси і утворюється некроз підшлункової;
  • Формуються некротичні вогнища і є ризик виникнення ексудату;
  • Відбуваються зміни клітин і тканин підшлункової.

При будь-якому із зазначених вище факторів, смерть настає протягом кількох годин або днів. Рідкісні випадки, коли хворий живе 10-20 днів. Підшлункова залоза починає виробляти травний сік, який має вкрай агресивний характер. Він здатний перетравлювати практично будь-який білок, і небезпечний навіть для самої підшлункової.

За природою людського тіла, процес перетравлення спожитої їжі супроводжується виробленням панкреатичного соку. Він переміщається в дуоденальну кишку і змішується з іншими речовинами в організмі.

Коли у людини виникають перешкоди для проходження соку в 12-палій кишці, то є ймовірність, що цей продукт залишиться на своєму місці. В результаті може статися самопереварювання підшлункової. Цей процес в медицині називають панкреатозом. Найбільш важкою формою захворювання вважається некроз підшлункової.

Найчастіше причина смертельного результату – засмічення протоки в підшлунковій. Існує ряд факторів, які є частою причиною підвищення смертності:

  • Часті стреси;
  • Жовчнокам’яна хвороба;
  • Неправильне харчування, пов’язане з прийомом жирної або гострої їжі;
  • Регулярне вживання алкогольних напоїв.

Спазми в шлункових протоках виникають через постійні стреси і підвищенний рівень напруги в житті. В результаті вони стають причиною порушення природного процесу перетравлення. Як наслідок, в підшлунковій залозі може виникнути зміна патологічного характеру.

Існує кілька видів продуктів, які призводять до летального результату від хвороби. Якщо вживати велику кількість алкогольних напоїв спільно з жирною або гострою їжею, то ризик появи захворювання значно зростає. Сильний удар в сонячне сплетіння може також стати причиною розвитку захворювання.

Слід дбати про своє здоров’я і стежити за правильним харчуванням. Виключення або зменшення кількості споживання жирних та гострих продуктів, часткова або повна відмова від вживання алкоголю, дозволять знизити ризики появи захворювання.

Related posts

Leave a Comment